شما در چه نوع خانوادهای زندگی میكنید؟ خانوادهای كه در آن پدرسالاری هست یا مادر سالاری؟ یا اینكه نه زمانه بر عكس شده و فرزندان شدهاند سالار خانه؟
مدیر خانه شما كیست؟ پدر؟ مادر یا هر دو و یا هیچ كدام؟ در گذشته كم نبودند خانوادههایی كه بزرگ خانواده مانند پدر هر چه میگفت، باید اجرا میشد.
جهت مشاهده همه مطلب روی ادامه مطلب کلبک کنید
شما در چه نوع خانوادهای زندگی میكنید؟ خانوادهای كه در آن پدرسالاری هست یا مادر سالاری؟ یا اینكه نه زمانه بر عكس شده و فرزندان شدهاند سالار خانه؟
مدیر خانه شما كیست؟ پدر؟ مادر یا هر دو و یا هیچ كدام؟ در گذشته كم نبودند خانوادههایی كه بزرگ خانواده مانند پدر هر چه میگفت، باید اجرا میشد.
در بعضی از اقوام هم مادر نقش اصلی را داشت و هر آنچه او تصمیم میگرفت ،دیگران بی چون و چرا اجرا میكردند و هیچ قدرت تصمیم گیری نداشتند. این روند همچنان ادامه داشت و زمانی كه این پدر و مادر میشدند پدر بزرگ و مادر بزرگ، باز هم حرف آنها حرف اول و آخر بود. اما بهترین نوع خانواده كدام است؟
بین خانوادههایی كه روشهای مختلفی را برای مدیریت انتخاب میكنند مثلا مدیریت مستبدانه، روش آزاد و یا مدیریتی كه در آن همه اعضای خانواده با مشورت با هم در تصمیمگیری مشاركت دارند كدام بهتر است؟ شما ترجیح میدهید چگونه خانوادهای بسازید یا در چه خانوا دهای زندگی كنید؟
مدیر خانه هر كس كه باشد باید تلاش كند تا نظم و انضباطی در خانه برقرار شود و علاوه بر اینكه همه از یك تصمیم تبعیت میكنند، حق مشاركت در تصمیمگیری را هم داشته باشند یعنی بتوانند اظهار نظر كنند وگرنه اوضاع خانه بههم میریزد، همه چیز بینظم میشود و هیچكس از هیچكس دیگری حرف شنوی ندارد. یك آشفتگی در روابط اعضای خانواده پیش میآید و دیگر نمیشود اسم این نهاد را خانوده گذاشت.
یكی از بهترین روشها در مدیریت خانواده و خانه، روش آزاد منشانه با حضور اعضای خانواده است. استفاده از این روش موجب میشود كه:
* در مورد امور خانه، بین اعضای خانواده مشورت صورت گیرد و هریك از اعضای سعی میكنند به سخنان هم گوش دهند و حرفهای یكدیگر را درك كنند. همه افراد خانواده به تناسب موقعیت، شرایط و امكانات خویش، به اظهارنظر در امورخانه و دخالت در اداره آن بپردازند.
* خانواده دارای هدفهای ارزشمندی است و كوششهای اعضای به ویژه رئیس خانواده معمولاً در راستای این اهداف صورت میگیرد.
* در این خانواده به جای مردسالاری یا زنسالاری حقسالاری حاكم است.
* بر روابط افراد در خانواده و انجام امور، مقرراتی حاكم است كه مورد قبول اعضا بوده و لذا انضباط خاصی در خانواده دیده میشود.
* بین اعضای خانواده به تناسب موقعیت و امكانات تقسیمكار صورت میگیرد و هر فرد در مقابل كاری كه دارد، احساس مسوولیت میكند.
* اساس اداره خانواده و روابط اعضا باهم، اقتصاد خانواده، استفاده از تفریحات سالم و برنامهریزی در جهت اوقات فراغت، متكی بر یك روش عقلانی است.
* در این خانواده، رئیسخانواده سعی میكند اعضا را با حقوق و تكالیف خود آشنا سازد و در ادای این حقوق تلاش لازم به عمل میآید.
* رئیس خانواده به نیازهای اعضا آگاهی دارد و سعی دارد ترتیبی دهد كه نیازها و تمنیات افراد در حدلازم ارضا گردد.
* در این خانواده، زن و شوهر یكدیگر را دوست دارند و برای هم ارزش قائل هستند
مدیریت خانه، كارى تمام وقت است. متأسفانه در كشور ما این فعالیت هنوز به صورت علمى تبیین و حوزه و اجزاى آن مشخص و شناخته نشده است.مدیریت خانواده كارى مستمر است كه از والدین به خانواده و فرزندان آنها هم تسرى پیدا مى كند. درباره مدیریت خانه سلسله مباحثى مطرح است كه به بخشى از آنها اشاره مى شود.
الف) اصول مدیریت در خانواده
۱-برنامه ریزى زندگى براساس اهدافى كه شرع، عرف، اخلاق و عقل حكم مى كند.2 - در نظر گرفتن ابعاد مختلف اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى در برنامه ها.۳- اجراى اصل فعالیت هر عضو خانواده به اندازه توان و استفاده هر عضو به اندازه نیاز.4- احترام به بزرگترها و توجه به كوچكترها.۵- ایجاد محیطى مناسب به منظور دستیابى به همكارى چندجانبه میان افراد خانواده.6- تقسیم عادلانه كارها میان افراد خانواده. 7- توزیع وظایف خانه میان افراد و آموزش فرزندان براى انجام بهتر كارها به جاى انجام آن كار به وسیله پدر یا مادر.
ب) شیوه مدیریت خانواده
طى دو قرن گذشته، علاوه بر شیوه مدیریت سنتى، شیوه مدیریت مشاركتى نیز مورد استفاده قرار گرفته كه نتایج خوبى داشته است.
وجود قوانین براى ایجاد انضباط در جوامع و گروه هاى انسانى لازم است. ولى در خانواده هایى كه قوانین بدون مشاركت اتخاذ مى شود، همیشه اعضا این قوانین را تحمیلى تلقى مى كنند. اگر مردم و گروه ها در وضع قوانین دخالت داشته باشند، آن را بهتر درك كرده، با انگیزه قوى ترى در اجراى آن مى كوشند و با دیده احترام به آن مى نگرند.
در خانواده هاى جدید، كودكان و نوجوانان، حكم انسان صاحب عقل و احساس را دارند. وقتى به افراد خانواده این فرصت داده شود كه در تدوین قوانین و خط مشى خانواده مشاركت داشته باشند، آنان احساس بهترى نسبت به خود خواهند داشت.
ج) جلسات خانوادگى
به منظور اجراى یك روش مدیریت مشاركتى، لازم است خانواده ها به صورت مرتب جلسات خانوادگى داشته باشند. این جلسه ها یك گردهمایى منظم و برنامه ریزى شده با شركت همه افراد خانواده است تا در آن اعضا:
*حرف ها و درد دل هاى یكدیگر را بشنوند.* كارهاى خانه را بین یكدیگر تقسیم كنند.* شكایات خود را عرضه كنند.* اختلاف ها را برطرف كنند.* راه هاى جدیدى براى حل مشكلات خانواده ارائه كنند.
د) مقررات شوراى خانواده
مقررات این شورا مى تواند شامل این موارد باشد:* همه افراد خانواده در شورا حق اظهار نظر دارند.* همه افراد خانواده در تصمیم گیرى شریك هستند.* ریاست این شورا باید دوره اى و در اختیار افراد بالغ باشد.* پدر، مادر و فرزندان بزرگتر، ریاست آن را به ترتیب بر عهده دارند.* شورا باید دستور كار داشته باشد و برنامه هاى آن از قبل نوشته شده باشد.* جلسات شورا باید به طور مداوم تشكیل شود.* در مواقع اضطرارى، جلسات فوق العاده تشكیل شود.* حكم شورا باید براى همه افراد خانواده لازم الاجرا باشد.
و) اجزاى برنامه ریزى در خانواده
اساسى ترین موضوع در تشكیل و بقاى یك خانواده، داشتن هدف مشخص است. هدف نقطه اى است كه كوشش ها براى رسیدن به آن صورت مى گیرد. هدف هاى یك خانواده در درازمدت، ادامه نسل و تعالى اعضا از لحاظ مادى و معنوى است. خانواده در راه رسیدن به این اهداف اصلى، هدف هاى فرعى و مقطعى دیگرى از قبیل تربیت، آموزش و انتخاب همسر خوب و شغل مناسب براى فرزندان را نیز مدنظر قرار مى دهد.فعالیت هاى اقتصادى به منظور كسب درآمد كافى براى گذران زندگى فعلى و داشتن پس انداز براى ایام پیرى، از جمله هدف هاى مادى محسوب مى شود. در فرآیند دستیابى به این اهداف خانواده باید از اصول خاص كه در جامعه داراى ارزش و احترام است، پیروى كند. لازم به توضیح است که رشته مدیریت خانواده یک رشته دانشگاهی است
اقتباس از وبلاک آقای بابک پاک نهال مدیر محترم وبلاک قوانین مدیریت طلایی خانه و تشکر از او
am glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this.
Thanks for sharing.